Divji doživljajski zeliščni vrt nad mestom

Na hribovitih območjih Celja, Laškega in Vojnika si znajo ljudje že od nekdaj polepšati življenje, popestriti jedi in okrepiti zdravje z zelišči in začimbami narave. Razkošje rastlinske dediščine in pestre narave danes ohranjajo in bogatijo doživljajski zeliščni vrtovi tudi tik ob Hotelu Celjska koča. Obiščite nas!

V okviru projekta »Doživljajski zeliščni vrtovi«, ki je deloma sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), je nastalo pet vrtov na petih lokacijah. Več na http://www.herbs.si/sl/

Eden izmed njih, t.i. DIVJI DOŽIVLJAJSKI ZELIŠČNI VRT NAD MESTOM, je lociran na območju Celjske koče tik nad Pustolovskim parkom.

Tam, kjer se smučišča Celjske koče stikajo z območjem Natura 2000 in domovanji sokola selca, je prostor izjemne botanične raznovrstnosti. Priljubljena turistična točka z razgledom na mesto Celjskih knezov vse leto omogoča rekreacijo v naravi, a ob tem skrbno varuje naravne zaklade.

Ob poteh in travnikih smučišča Celjska koča uspevajo številna zdravilna zelišča in dišavnice. Šentjanževka, navadni rman, jesenska vresa, njivska preslica, dvolistni vimenjak, navadni repuh so le ene izmed njih. Spoznavate jih lahko na različnih urejenih poteh v bližini hotela. Območje je namenjeno učenju in ne nabiranju, zato rastline v okolici Celjske koče »lovimo« predvsem s fotoaparatom v roki.

Pot Divji doživljajski zeliščni vrt nad mestom z informativnimi tablami na petih točkah razkriva značilnosti in način uporabe kar 20 tukaj rastočih zelišč. Na pot se lahko podate sami ali v družbi vodnika. Vsebino informativnih tabel si lahko ogledate tukaj:

Na vsaki tabli je zastavljeno vprašanje, odgovor nanj pa vas čaka na naslednji. Če v naravi ne najdete odgovora na zadnje vprašanje, si ga oglejte na tej povezavi.

Čaje, čajne mešanice in druge izdelke iz zelišč, pridelanih na partnerskih Doživljajskih zeliščnih vrtovih, spoznavate v posebnem zeliščnem kotičku hotela Celjska koča. Divje rastoča zelišča Celjske koče pa vedoželjno prelistajte še v spletnem Divjem zeliščnem herbariju.

Nimate vrtička? Nič hudega… Obiščite Celjsko kočo in naš novi Divji doživljajski zeliščni vrt nad mestom!


Aktivnosti operacije:

 • načrtovanje, priprava zemljišč, zasaditve ter oskrba zelišč v treh tematskih oglednih doživljajskih zeliščnih vrtovih;
 • nakup opreme za ureditev dveh prireditvenih prostorov (jurta na kmetiji Vrhivšek in zeliščna soba na Celjski koči);
 • ohranjanje in zaščita naravnih habitatov prostorastočih zdravilnih rastlin ter izobraževanje različnih ciljnih skupin o trajnostnem nabiralništvu ter ohranjanju biodiverzitete;
 • razvoj novih zeliščnih izdelkov pod blagovno znamko Kloštrski izviri zdravja in storitev z višjo dodano vrednostjo (3 delavnice za razvoj storitev, 2 za razvoj izdelkov);
 • promocijske aktivnosti (samostojna spletna stran www.herbs.si, delavnice za ciljne skupine).

Cilji in načrtovani rezultati operacije:

 • 3 novi doživljajski zeliščni vrtovi za izobraževalne in turistične namene;
 • 2 urejena prireditvena prostora za izvedbo delavnic, izobraževanj in drugih dogodkov (jurta na kmetiji Vrhivšek, zeliščna soba na celjski koči);
 • zaščitna ureditev 6 naravnih habitatov prostorastočih zdravilnih rastlin;
 • vzpostavitev in ažuriranje skupnega spletnega mesta www.herbs.si;
 • izvedba 5 delavnic za partnerje v projektu in turistične ponudnike;
 • izvedba 5 delavnic za različne ciljne in ranljive skupine;

Spletna stran Evropske komisije, namenjena razvoju podeželja (povezava na http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl.htm)
Program razvoja podeželja ( povezava na http://www.program-podezelja.si)